
Een solo pianoconcert van Ralph van Raat. Pianist en musicoloog die als solist speelde met onder andere het Koninklijk Concertgebouw Orkest, de Los Angeles Philharmonic, London Sinfonietta, Cape Town Philharmonic, China National Symphony Orchestra, Cairo Symphony Orchestra and Melbourne Symphony Orchestra.Intro in Situ werkt met Ralph van Raat aan een grote productie die in 2023/2024 in première gaat en waarin hij zijn pianospel combineert met zijn andere passie: vliegen - hij heeft zijn Commercial Pilot License gehaald. Wat ontstaat er wanneer je met de piano een vluchtsimulator bestuurt? Dat gaan we ontdekken in een productie met componisten Heather Pinkham en Aart Strootman, scenarioschrijver Dirk van Pelt (van televisieseries Toon en Deep Shit schreef) en waarvoor we samen met Creative Coding Utrecht een nieuwe technologie gaan ontwikkelen om piano en vluchtsimulator aan elkaar te verbinden.Op deze zondagmiddag zal Ralph werk van onder andere Heather Pinkham spelen.
27 november - Ralph van Raat

Angel City is een drieluik: een reeks performances, uitvoeringen en beeldende kunstinstallaties rondom thema’s als onzekerheid, angst, hoop en religie. De Verwachting is het eerste deel, een mini-opera waarin de zangers zingen in hun moedertaal: Amhaars, Arabisch en Nederlands.
Met Angel City onderzoeken de makers een uiting van een hogere macht. Voor de één is het een daadwerkelijke gebeurtenis, voor de ander een visioen en voor sommigen een psychotische hallucinatie. Hoe de ervaring ook gecategoriseerd wordt, voor bijna iedereen is de gebeurtenis zo’n ongelooflijke en memorabele sensatie, dat deze vaak een grote invloed heeft op iemands verdere leven. Maar voor de toeschouwer blijft de vraag openstaan: was het werkelijkheid of een vlucht?
Minyeshu, zang / voice
Wasim Arslan, zang / voice
Rianne Wilbers, zang / voice
Bart van Dongen, componist
Mark Dijkstra, ontwerp & vormgeving / concept & design
Tom Veeger, vormgeving / design
26 november - Wasim Arslan, Rianne Wilbers & Minyeshu

Recente Europese geschiedenis, door de ogen van millennials die erbij waren toen het gebeurde. Muzikale journalistiek, om te begrijpen waar we vandaan komen.
‘The Troubles’ in Noord-Ierland, de maffia op Sicilië, de Wende en eenwording in Oost-Duitsland en de ‘kinderen van het decreet’ van Ceaușescu in Roemenië. Tegen een achtergrond van reëel gevaar en radicale verandering moesten jonge Europeanen een geheel nieuwe realiteit vormgeven. Neem plaats in Millennial Histories en laat de constante geluiden en zang je door de gedurfde en betekenisvolle gesprekken voeren.
Millennial History begon als podcast waarin Andrea Voets en componist/sounddesigner Luke Deane honderden muzieklagen en interviews combineerden. In dit live documentaire-concert versmelten alle verhalen tot één meeslepende eenheid - gecomponeerd, uitgevoerd en gezongen door Andrea Voets, Luke Deane en Sarah Jeffery.
Dit documentaire concert organiseert Intro samen met Studio Europa Maastricht en Young Universities for the Future of Europe (YUFE) Alliance. Studio Europa Maastricht is opgericht in 2018 met als doel gesprek, debat, en kennis- en visieontwikkeling rondom Europese thema’s. Vanavond verzorgen ze een inleiding door Dr. Aline Sierp, universitair hoofddocent (Associate Professor) in Europese Studies aan de Universiteit Maastricht.
20 november - Millennial History

Een optreden dat prikkelt en sporen nalaat: kamermuziek met dans en mondharmonica in de hoofdrol. Een kruisbestuiving tussen jong talent en de blazers van Zuiderwind.
De nieuwe creatie voor mondharmonica en kwintet van Hon Ning Cheung verklankt de geboorte, de grondslag van het bestaan. Nele Deckx danst haar choreografie van het verdere leven op de indringende Roemeense dansen van Béla Bartók. De beelden van de jonge kunstenaar Nima Pournaghshband brengen het heden en verleden bij elkaar.
Blazersensemble Zuiderwind werd opgericht in 2005 onder initiatief van Erik Somers. De leden zijn professionele musici uit Belgisch en Nederlands Limburg die tevens actief zijn in diverse orkesten en academies. De musici van Zuiderwind spelen een veelzijdig en uitdagend repertoire: kwaliteitsvolle muziek voor ieder publiek.
19 november - Blazersensemble Zuiderwind

Een multidisciplinaire muziekperformance die draait om dat wat we niet horen en zien.
Gevangen in besluiteloosheid, wordt een vrouw zich steeds bewuster van haar lichaam in de ruimte, waar ze haar appartement als een verlengstuk van zichzelf beschouwt. ‘At The Spot Where I Find Myself’ is een verzameling herinneringen, ervaringen en projecties die je een intiem inkijkje geven in de wereld van de kunstenaar en de personages die ze gaandeweg heeft ontmoet.
Een claustrofobisch, verontrustend, introvert, humoristisch en delicaat concert. Genevieve Murphey combineert spoken word, geluid, visuele kunst en performance. In samenwerking met de Belgische multidisciplinaire mode-kunstenaar Tom van der Borght.
18 november - Genevieve Murphy

Is er maar één ware? En wat als jouw ware andere toekomstplannen blijkt te hebben dan jij?
In haar voorstelling ‘Vanavond bij jou?’ kijkt zangeres Sara Leemans terug op haar avontuurlijke liefdesleven en droomt ze over verre reizen en onbekende landen. In dit openhartige theaterconcert zingt en vertelt Sara over haar zoektocht naar liefde. Met poëtische verhalen over kwetsbaarheid, rouw, relaties en familie, over je blijven verwonderen en de kunst van het blozen.
Een krachtige coming of age van een jonge vrouw waarin iedereen die weleens verliefd is geweest, zich moeiteloos zal herkennen. De voorstelling daagt uit, prikkelt, streelt, maakt aan het lachen en doet soms pijn. ‘Vanavond bij jou?’ is klein en intiem, maar ook groots, sterk en hoopvol.
12 november - Sara Leemans: vanavond bij jou?

Greener Grass is de samenkomst van vier muzikanten met een gedeelde passie voor storytelling door zang.
Een magische vocale polyfonie ontstaat wanneer de drie uitgesproken stemmen van Sanne Huijbregts, Julia Werner en Vita Pagie afwisselend de verteller of in dialoog met elkaar zijn. Multi-instrumentalist Camiel Jansen begeleidt hen terwijl hij koorddanst tussen de aardse tonen van de bas en de sprankelende mandoline, of juist zijn eigen stem aan de harmonieën toevoegt. Het laatste ingrediënt is Huijbregts’ Xylosynth die de strijkers en stemmen aanvult met percussieve texturen en harmonieën. Al deze gelaagde elementen samen, creëren diepere dimensies waarin eenvoud en verfijning hand in hand gaan.
11 november - Greener Grass
Het CoMAMaastricht Ensemble en Modelo62 voeren samen de compositie Together#6 uit. *Together#6* is een collectieve compositie voor musici en publiek, geïnitieerd door Alison Isadora. Deze Nieuw-Zeelandse componist maakte een format dat tijdens de ochtend en middag vóór het concert door de musici zelf wordt ingevuld en daarna wordt uitgevoerd. Het project doorbreekt de grens tussen componist en uitvoerende musici. Het publiek krijgt een partituur uitgereikt, wat een andere manier van luisteren stimuleert.
Alison Isadora is uitvoerend componist en pedagoog en verblijft sinds 1986 in Nederland. Ze studeerde politieke filosofie en muziek in Wellington (NZ), viool bij Vera Beths en compositie bij Gilius van Bergeijk en Theo Loevendie. De laatste jaren onderzoekt ze vooral de mogelijkheden om muziek te verbinden met andere disciplines, waarbij storytelling en participatie belangrijke elementen vormen.
Het CoMAMaastricht Ensemble is een amateurensemble voor hedendaagse muziek en bestaat sinds 2013. Modelo62 is een professioneel ensemble uit Den Haag. Het orkest specialiseert zich in interdisciplinaire projecten met dans, video en installaties. Modelo62 werkt nauw samen met componisten bij de ontwikkeling van muziektheater, opera en instrumentale muziek.
6 november - CoMA & Modelo62
Jaipur Junction is het internationale project van zangeres Sarita Rav en drummer Otto de Jong. Vernoemd naar het treinstation van Jaipur in India waar ze elkaar in 2018 ontmoetten.
Sarita heeft een stem die rechtstreeks uit de woestijn komt, met een groot melodisch en dynamisch bereik. Sufi liederen, mantra’s en bhajans worden door haar op een energieke en rauwe wijze voorgedragen. Een perfecte match met Otto’s dynamische speelstijl en eigenzinnige sound. Indiase ritmes worden vrijelijk geïnterpreteerd met een robuuste sound en aangevuld met jazzy improvisaties.
4 november - Jaipur Junction
Een hypnotiserende live set met immersive 3D geluid. Over de verbintenis tussen mens en plant. Met een eigen geluidsopstelling stuurt Project Wildeman een magische mix van electronica, percussie en vreemde blaasinstrumenten alle kanten door de ruimte.
29 oktober - Project Wildeman
Een caleidoscopisch concert waarbij twintig jonge Nederlandse componisten je meenemen in hun verhaal. Tel daarbij het energieke spel van vier voortreffelijke Nederlandse musici, gecombineerd met de hypnotische filmbeelden van Bowie Verschuuren en de regie van Jos van Kan, en de toon voor een uniek concert is gezet.
28 oktober - Toonzetters
Aanstekelijke jazzpunk. Soms intens en ingetogen, dan weer ruig en opzwepend. Het trio BLIK bestaat uit Annelie Koning (vocals), Luc Ex (akoestische basgitaar) en Tristan Renfrow (drums).
Het voorprogramma wordt verzorgd door Pau Li Liem. Pau Li is pianist, componist en zangeres. Ze heeft drie verschillende projecten waarmee ze haar muziek ten gehore brengt, het trio Nyala, de band Penny en het nieuwste modern creative project met twee bezettingen, waarin vrijheid en puurheid vooropstaan.
Maar op deze avond zal ze voor het eerst in lange tijd een solo set spelen, waarbij haar muziek uit de verschillende projecten te horen zal zijn. Een geïmproviseerde set, met onder andere nieuwe muziek die voor het eerst met een publiek zal worden gedeeld.
www.pauliliem.com
Insta: @_pau_li_
Youtube: Pau Li Liem
22 oktober - BLIK
Germaine Sijstermans is een componiste, installatiekunstenaar en musicus uit Heerlen. Haar werken combineren vaak locatiespecifieke installaties met muziek uit open partituren, die ruimte laat voor de invloed van locatie en tijd. Ze onderzoekt de ervaring van een ruimte en alles wat zich daarin afspeelt door het gebruik van stilte, licht, geluiden, ruimte en fysieke aanwezigheid.
21 oktober - Germaine Sijstermans
De muzikale cyclus Capriccios Of The World is een visuele en muzikale reis door verschillende culturen en biedt een venieuwende kijk op *cultuur* in beeld en muziek. Michel Marang is een uitmuntende klarinettist, maar ook als een begenadigd fotograaf. Marang speelt vier delen uit de cyclus: Syrië, England, Japan en Sudan. De composities zijn van Oekraïense componist Maxim Shalygin die afgelopen seizoen bij ons te gast was met zijn saxofoon octet.Hiernaast zal Marang ook *Shutterspeed* van Arnold Marinissen en *The Justice of this Nation* spelen. Laatstgenoemde werk gaat over schuivende ethiek bij internationale conflicten aan de hand van volksmuziek.
Trailer Capriccios of the World: https://vimeo.com/111790445
Om 19:30 verzorgt gitartist Marcos Álvarez González het voorprogramma. Hij is masterstudent aan het Conservatorium Maastricht en speelt o.a. stukken met wortels in de traditionele Spaanse en Braziliaanse muziek.
15 oktober - Michel Marang
No-One Show is een mix van VR-ervaring en een live concert en neemt de kijker mee op een virtuele, audiovisuele reis door een wereld die wordt gedomineerd door algoritmen en codes, om de essentie van het mens-zijn te (her)ontdekken.
LET OP: ZEER BEPERKTE CAPACITEIT!!
14 oktober - The Futurists
Three Degrees From Reality is één werk en drie werken tegelijk. Elk vindt plaats in een andere ruimte, waar de bezoekers worden uitgenodigd om te kiezen welke werkelijkheid ze willen ervaren: live muziek, een videostream met bewerkt beeld en geluid, of een VR-ervaring met nog verder bewerkte geluid en beeld.
8 oktober - Ensemble Modelo62


Intro in Situ opent pop-up muziekpodium en klankkunstexpositie in de oude pornobioscoop op Akerstraat 15 in Heerlen.
Intro in Situ opent pop-up muziekpodium en klankkunstexpositie in de oude pornobioscoop op Akerstraat 15 in Heerlen.
Laat je meevoeren door (nu nog) onbekend muzikaal talent met een rijkdom aan multidisciplinaire verhalen. Ontdek werelden waarin traditionele, inheemse muziek naast pop staat, beeldende kunst deel uitmaakt van de performance, en visuals en elektronische ambient scapes samengaan met klassieke muziek.
Tijdens Cultura Nova 2022 presenteert Intro in Situ, productiehuis voor pioniers van klank en muziek, negen dagen lang het werk van twaalf jonge makers. Hun composities – werken die ontstaan zijn uit de fascinatie voor het begrip ‘tijd’, of geïnspireerd zijn door klimaatverandering, of waarin onder andere gebruik wordt gemaakt van geluiden uit verschillende culturen in Mexico en Brazilië – vinden na twee jaar corona eindelijk het licht.
Ons pop-up podium en de doorlopende installaties in onze klankkunstexpositie zijn te bezoeken van zaterdag 27 augustus t/m zondag 4 september.
Expositie
Doorlopend te bezoeken klankkunst en videokunst, van onder andere Pensive Vivifier, Mathilde Nobel en Christy Westhovens.
Op zaterdag 27, zondag 28 augustus en zaterdag 3 september: 12.00 - 22.30 uur. Van maandag 29 augustus t/m vrijdag 2 september: 15.00 - 22.30 uur.
Zondag 4 september (afsluiting): 12.00 - 17.00 uur.
Concerten (klik op het event voor meer informatie)
27 augustus 15.00 en 20.30 uur: Janne Piksen en Teun Wolters (Pensive Vivifier)
28 augustus 15.00 uur: Aura Bouw & Sjors van der Mark
29 augustus 20.30 uur: Triana y Luca
30 augustus 20.30 uur: Bruno Culotti (Repetition & Definition)
31 augustus 20.30 uur: .FREE TREES.
1 september 20.30 uur: Mathilde Nobel
2 september 20.30 uur: Marthe Koning
3 september 15:00 uur: Germaine Sijstermans
3 september 20.30 uur: Katharina Pfeifer
4 september 15.00 uur: Marieke van de Ven
Website Cultura Nova