ARCHIEF

FILTER: 2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013

VRI 28/06
DOUBLE BILL: SACHIT AJMANI EN J. WARREN
RESIDENTIES* FILM * MUZIEKTHEATER

€5 AAN DE DEUR
— Café open: 19:00
— Start: 19:30
— Locatie: AINSI, Lage Kanaaldijk 113B


J. Warren presenteert een samengestelde selectie van haar favoriete producties uit 2024. In haar artistieke onderzoeksproject verdiept ze zich in het verhaal van Sint Servaas en onderzoekt ze deze 12e-eeuwse legende die zich afspeelt in de Romeinse tijd, terwijl ze de Gregoriaanse gezangen uit de hoge middeleeuwen rond de cultus van deze Armeense heilige onderzoekt. De verhalen spelen zich af op kalkstenen heuvels die afkomstig zijn uit de eeuwenoude tropische zee waar de Mosasaurus 66 miljoen jaar geleden in zwom! Op basis van haar onderzoek en interviews met paleontologen en theologen hebben Julia en haar collectief 3S-AMI-5A een film gemaakt waar verschillende tijdperken in samenkomen. Na het vertonen van deze film met live muzikale begeleiding, zal Julia ook de mogelijkheid bieden om te luisteren naar haar nieuwste, zelfgeproduceerde album: een hoogtepunt van de avonturen van 3S-AMI-5A door middel van geluid en ruimte van het voorgaande jaar, met muzikanten van over de hele wereld.
Sachit Ajmani presenteert op zijn beurt REMOTE POSTING: een muziektheaterstuk dat zich afspeelt in de verre toekomst, waar normale mensen als astrowerkers de ruimte in gaan en taken uitvoeren die alledaags maar winstgevend zijn. Kim, gespeeld door Jeske de Haart, bemande ooit een lange, geïsoleerde ruimtepost. Met alleen ruimtevaartgeluiden en de AI van de scheepscomputer als gezelschap ervoer ze een zowel diepgaande als unieke eenzaamheid – een eenzaamheid waarmee ook booreiland-werkers van nu of vuurtorenwachters uit het verleden te maken kregen. Misschien verandert isolatie minder dan we denken over generaties en uitgestrekte ruimtes heen. De performers vragen het publiek: in hoeverre veranderen tijd en technologische vooruitgang ons echt? Uitgevoerd door Jeske de Haart (als KIM), Colin Crandal (als SHIP; djembe), Nader Adabnejad (als FARHAD; **viool, elektronica) en Sachit Ajmani (piano, elektronica).
VRIJ 21/06
TAKE-OFF #1: ZOEF MASHALDINA
WORK-IN-PROGRESS * PERFORMANCE * TAKE-OFF

VRIJE GAVE
— Deuren open: 19:30
— Start: 20:30
— Locatie: Intro’s pop-up space, Pancratiusstraat 48, Heerlen


Zoef Mashaldina
Zoef Mahsaldina wijdt onze nieuwe pop-space in Heerlen in met een ritualistische performance. Het publiek wordt meegenomen naar andere werelden tussen realiteit en fictie, tussen heden, toekomst en verleden, in een trance-achtige staat. Door het delen van een ritueel wil Zoef een moment van verbondenheid en loskoppeling creëren dat zich afspeelt binnen het complexe netwerk dat de huidige samenleving is.


(GET READY FOR) TAKE-OFF

In de concertreeks (Get Ready For )Take-off presenteren jonge muzikale makers hun werk in een pril stadium en testen ze meerdere keren hun muziek in verschillende stadia. Zij presenteren acht keer per jaar op een vrijdagagavond in de Intro pop-up space in Heerlen een experiment of ‘work-in-progress’, waarbij er ruimte is voor cross-overs.
ZAT 15/06
DAG VAN DE COMPONIST
FESTIVAL * WORKSHOPS * FAMILIE

Start: 14:00
— Einde: 23:00
— Locatie: Bankastudios, Bankastraat 3
Op zaterdag 15 juni 2024 vond de Nationale Dag van de Componist plaats, een unicum in Europa! Tegelijkertijd vinden er in twaalf steden in Nederland activiteiten plaats waarbij meer dan honderd makers in actie zullen komen tijdens dit initiatief van New Music Now. In Maastricht bundelden CoMAMaastricht, Het Kamerkoor Maastricht, Ensemble 88, Limburgse Componisten, Maastrichtse Componisten en Intro in Situ de krachten om er een bijzondere dag van te maken. Bij de Bankastudios in Mariaberg werd een divers programma georganiseerd voor jong en oud, amateur en professioneel, toeschouwer en deelnemer. Vanaf 14:00 uur tot 23:00 uur vonde er workshops, voorstellingen en try-outs van jonge makers plaats.

Dit nieuwe trio richt zich op het akoestische en percussieve karakter van hun instrumenten (piano, vibrafoon, drums) en de waarde van beperkingen als instrument om mee te componeren. De composities vertrekken vanuit het idee van muziek die 'zichzelf bedenkt' en waarin actie en spontaniteit de boventoon voeren. De geschreven muziek dient als een blok ruwe materialen en concepten waarmee elke muzikant een andere muzikant kan beïnvloeden.

Klik hier voor meer info

Ritmische structuren of abstracte texturen worden afwisselend gebruikt om intense soundscapes te schetsen en weer te vervormen, zonder een vooraf bepaald verhaal. Binnen de composities ontstaat een dubbelzinnige speelplaats voor het vieren van de 'geest van avontuur' en onmiddellijkheid.ZAT 04/05 * AINSI
Luc ‘Ex The Philosopher 

TICKETS

Café open 19:30
Concert 20:30The Philosopher is een combinatie van enerzijds bijzonder getalenteerde muzikanten en filosofische - of existentiële - vragen anderzijds. Hoe zet je een actuele vraag of statement om in muziek? Meer precies, hoe zet je zo'n vraag of actueel onderwerp om in een niet-talig en veel intuïtiever medium als muziek? Het creëren van bijzondere muziek rondom filosofische-, maatschappelijke- of existentiële vragen is de crux van The Philosopher.

Luc Ex (akoestische basgitaar/samples), bekend van de punk band The Ex, Hanne de Backer (bariton saxofoon), Isabelle Duthoit (stem/klarinet), Marta Warelis (piano/keyboard) en Raphaël Vanoli (gitaar/elektronica) zijn buitengewone muzikanten die een unieke klankwereld weten te creëren.


Niet alleen vanwege hun vakmanschap, maar ook om hun muzikaliteit en de unieke klankwereld die ze weten te creëren. Het publiek krijgt van tevoren een programmaboekje. Daarin staat welke vragen er worden ‘behandeld’. Op deze manier kunnen ze, net als bij de opera, van tevoren lezen waarover het zal gaan. Er zal bijvoorbeeld een nummer gewijd zijn aan Karl Poppers ‘Paradox van Tolerantie’ met de titel: ‘Moet je niet intolerant zijn ten aanzien van hen die intolerant zijn?’. Kenmerkend van intolerantie is namelijk het niet willen luisteren naar de ander. Dit zal in de muziek worden weerspiegeld. Hoe het verband precies ligt tussen muziek en filosofische vraag wordt bewust niet uitgelegd. Dat is aan de verbeelding van de toeschouwer zelf. Iedereen mag eruit halen wat men wil. Net zo goed krijgen de muzikanten van deze actuele nieuwe muziek veel ruimte. Zo creëren publiek en muzikant samen de betekenis van deze uitdagende voorstelling.VRIJ 19/04 2024

Ensemble Hopper @ Centre Henri Pousseur, Liège

EUREGIONAAL * KLANKKUNST * JONGE MAKERS


Start: 20:00


Het Luikse Ensemble Hopper is één van Intro in Situ’s vaste partners in de Euregio. Ieder jaar presenteren ze een double bill met Hoppers eigen programma en werk van een Intro maker. De double bills wordt altijd een keer in België én Nederland uitgevoerd.

Intro in Situ’s maker Julia Warren onderzoekt in haar residentie onder meer de bijzondere gregoriaanse gezangen die verband houden met de patroonheilige van Maastricht, Sint Servaas. Voor deze gelegenheid ten zuiden van de Maas zal Julia dit materiaal én een 900 jaar oude hymne van de Luikse Sint-Lambertus uitvoeren, vergezeld door hedendaagse danseres Emilie van der Waals. Samen verkennen ze op improvisatorische wijze deze elementen via saxofoonklanken, drones en dans. Deze ontdekkingsreis wordt begeleid door een kort gesprek over de historische context en waarom een saxofonist uit Montréal zich hiermee bezighoudt.

Ensemble Hopper presenteert HopperLAB! met werken van compositiestudenten van de conservatoria van Maastricht, Luik, Brussel en Bergen. De composities zijn ontstaan uit workshops met het ensemble. Vanuit het Conservatorium Maastricht nam Nader Adabnejad, die al vaker bij Intro op het podium stond, hieraan deel.

ZAT 30/03 * AINSI
SMASH.duo


TICKETS


Café open 19:30
Concert 20:30
Aangemoedigd door de rijke geschiedenis van militaire drums en trompetten heeft SMASH.duo, bestaande uit Chloë Abbott (trompet) en Moritz Koch (percussie), een genre-uitdagende concertervaring ontworpen voor twee artiesten. Met het thema ‘stereotypen uitdagen’ heroverwegen ze wat een concert van nieuwe muziek is en kan zijn. Dit ‘tussen-genre-concert’ creëert een sfeer die enigszins lijkt op die van een popmuziekconcert, terwijl de intimiteit van nieuwe muziek behouden blijft.


SMASH.duo heeft voor veel nieuwe werken opdracht gegeven bij een zorgvuldig geselecteerde, diverse verzameling componisten wier muziek wordt beïnvloed door aspecten van popmuziek. Op het programma staan stukken van: Sara Zamboni, Jalau-Kalvert Nelson, Jessie Marino, Vicente Atria.


Ervaar een grote verscheidenheid aan nieuwe muziek in een levendige en bruisende sfeer!ZON 14/04 * AINSI
CoMA & KAMERKOOR MAASTRICHT

ZANGKOOR * ENSEMBLE * HARMONICA

TICKETS


Café open 15:00
Concert 16:00
Voor dit concert heeft het CoMAMaastricht Ensemble voor het eerst de samenwerking met een koor gezocht: het Kamerkoor Maastricht. Mark Hendriks, winnaar derde prijs en publieksprijs van de CoMAMaastricht Compositiewedstrijd 2021-2022, heeft zijn prijzengeld besteed aan het schrijven van een nieuwe compositie getiteld Greed is good, sharing is better voor “flexible ensemble” en koor.
CoMA Maastricht bemachtigde via de bibliotheek van hun Engelse dependance een compositie voor 18 mondharmonica's, getiteld Dust Bowl #3. Daarvoor werd een verbinding gelegd met Hon Ning Cheung, promotor en bespeelster van de harmonische mondharmonica en studente Compositie aan Conservatorium Maastricht. Zij schrijft eveneens een nieuw werk voor koor en mondharmonica, getiteld Im Schilf. Zo klinken er tijdens dit concert maar liefst twee wereldpremières. Daarnaast voeren het CoMAMaastricht Ensemble, Kamerkoor Maastricht en Hon Ning Cheung ook afzonderlijk enige hedendaagse composities uit, waaronder composities van de Limburgse componist Frans Gulikers en de Finse componist Rautavaraa.

ZAT 06/04 * AINSI
A Room Outdoors

FIELD RECORDINGS * VIOLA DA GAMBA * INDIAAS HARMONIUM

TICKETS


Café open 19:30
Concert 20:30
Beleef de fascinerende wereld van Michael Pisaro-Liu tijdens het
release-concert van A room outdoors, gepresenteerd door het New Yorks muzieklabel Elsewhere Music en het culturele platform ACT2 (Brussel). Op deze bijzondere avond brengen Luciana Elizondo (viola da gamba), Adriaan Severins (field recordings), en Guy Vandromme (Indiaas harmonium) het werk, waar Michael Pisaro-Liu voor het eerst field recordings integreerde in zijn composities, tot leven. Dit werk verkent de grenzen tussen geluid, stilte, het toeval en brengt de sonore wereld van onze omgevingen naar de concertzaal.

A room outdoors is een meesterwerk dat voor het eerst de harmonie tussen het veld en de binnenruimte verkende, een ervaring die de muren van de traditionele muzikale omgeving doet vervagen. Het concert is een eerbetoon aan het grensverleggend werk van Michael Pisaro-Liu.ZAT 23/03 * AINSI
SEAMUS CATER & FREDRIK RASTEN

ENGELSE FOLK * CONCERTINA * MICROTONAAL

TICKETS


Café open 19:30
Concert 20:30Binnen de Engelse en Schotse traditionele zang zoeken Seamus Cater (concertina/zang) (UK/NL) en Fredrik Rasten (gitaar/zang) (NO/DE) letterlijk en figuurlijk naar resonantie. Hun repertoire verkent bestaande ballades en stelt nieuwe ballades met een bredere geografie voor die misschien nog nooit in liedvorm zijn gepresenteerd. De muziek ligt ergens tussen het eeuwenoude en het moderne, terwijl ze tegelijkertijd de grenzen van de conventionele harmonieën en stemmingen opzoekt.


ZAT 06/04 * AINSI

A Room Outdoors

FIELD RECORDINGS * VIOLA DA GAMBA * INDIAAS HARMONIUM


TICKETSOp deze bijzondere avond brengen Luciana Elizondo (viola da gamba), Adriaan Severins (field recordings), en Guy Vandromme (Indiaas harmonium) het werk, waar Michael Pisaro-Liu voor het eerst field recordings integreerde in zijn composities, tot leven.

ZAT 30/03 * AINSI

SMASH.duo

TROMPET * PERCUSSIE * ANTI-STEREOTYPE


TICKETS

Aangemoedigd door de rijke geschiedenis van militaire drums en trompetten heeft SMASH.duo, bestaande uit Chloë Abbott (trompet) en Moritz Koch (percussie), een genre-uitdagende concertervaring ontworpen voor twee artiesten.

ZAT 23/03 * AINSI

Seamus Cater & Fredrik Rasten

ENGELSE FOLK * CONCERTINA * MICROTONAAL


TICKETS


Binnen de Engelse en Schotse traditionele zang zoeken Seamus Cater (concertina/zang) (UK/NL) en Fredrik Rasten (gitaar/zang) (NO/DE) letterlijk en figuurlijk naar resonantie.

ZAT 16/03

Dubbelconcert: Khassage * Mike Kramer

MODULAIRE SYNTH * AMBIENT TECHNO * KLANKKUNST


TICKETS

ZAT 16/12
Airkeychains

IMPROVISATIE * SAXOFOONS * TENORTUBA


Het trio airkeychains speelt experimentele, vrije improvisatie, gecombineerd met contrasterende, vastgelegde muzikale materialen. De musici streven ernaar de gekozen materialen met elkaar te verbinden door een doorlopende..  MEER

TICKETS

ZAT 09/12 * AINSI
MOVING STRINGS

BEWEGING * STRIJKERS EN BLAZERS * VLOEIEND

TICKETS


VRIJ 01/12
STAN MARIS * BORIS DE KLERK

ACCORDEON IMPROVISATIE * AMBIENT AUDIO-THEATER

TICKETS


ZAT 18/11
PROJECT WILDEMAN

MULTIDISCIPLINAIR * MUZIEKTHEATER * 3D GELUID
2023: 14-10EVENTRIHANNIN

2023: 07-10EVENTENSEMBLE 88
2023: 07-10EVENTENSEMBLE 88
2023: 07-10EVENTENSEMBLE 88
2023: 07-10EVENTENSEMBLE 88
2023: 07-10EVENTENSEMBLE 88

NIEUWE MUZIEK EN KLANKKUNST * © INTRO IN SITU 2024  *  MAASTRICHT -