KLANKWERKPLAATS


Intro in Situ is een productiehuis voor hedendaagse muziek in Maastricht. “Onbekend, weldra bemind”: daar zet Intro zich al jaren voor in. Sinds de oprichting in 1984 biedt Intro ruimte aan de ontwikkeling van muziek en klankkunst. We ondersteunen makers bij hun artistiek-inhoudelijk onderzoek, coachen hen bij hun leervragen, faciliteren hun (im)materiële behoeften, en helpen hen een inkomen te genereren en een publiek te bereiken.

Sinds 2021 is Intro gehuisvest in AINSI. In dit prachtige industriële pand aan de voet van de Sint Pietersberg werd bijna honderd jaar cement verpakt en verscheept. Nu is het open voor publiek om te genieten van nieuwe muziek te midden van een industriële omgeving, naast een gezellige bar en met uitzicht op de Maas.






MUZIEKLAB




MUZIKAAL PINGPONGEN IN DE WIJK


We werken met Elisabeth Strouven Fonds, VIA ZUID en Pop in Limburg samen in de tweede editie van Muzieklab!

Muzieklab is een residentie van twee weekends en twee werkweken voor vier makende kunstenaars/muzikanten, vertrekkend vanuit muzikaliteit en performativiteit. Tijdens de residentie in een nieuw aangekocht pand van Elisabeth Strouven Fonds in de Rink inspireren ze elkaar en creëren ze samen. De nadruk ligt op het creatieve proces en het experiment. Deelnemers werken samen vanuit hun eigen expertise en kunde, ze leren elkaars taal en creatieve systemen kennen, leren te kijken en luisteren, samenwerken en combineren over discipline-grenzen heen. Ze krijgen vrij spel in een zoektocht naar bijzondere vormen van performatieve muziekpresentatie en beleving. We organiseren inspiratiesessies waarin externen uit het culturele veld workshops, presentaties en advies geven vanuit hun expertise.



Er worden tussentijds inspiratiesessies georganiseerd en ter afsluiting wordt een openbare presentatie gegeven, tijdens de Sneak Peek in Toon Hermans Theater Sittard op 16 mei en op 17 mei in de Rink aan de Zoetmanstraat 75 te Maastricht.








De deelnemers van Muzieklab 2024 zijn; Wieke van Rosmalen, Koen de Witte, Julia Warren en Nader Adabnejad. De makers zijn onder meer geselecteerd op hun gretigheid om uit hun comfortzone te willen breken, dagen elkaar uit, vullen elkaar aan en hebben allen een bijzondere interesse in (vernieuwende) muziek en performance. In de geplande residentiedagen in april en mei werkt de groep intensief met elkaar aan de Zoetmanstraat. VIAZUID en Intro in Situ maken samen met de makers in dit traject een beweging van het theater naar de wijk. Het Elisabeth Strouven Fonds heeft om dit mogelijk te maken deze ruime plek ter beschikking gesteld. De groep muzikanten wordt gecoacht door Intro in Situ en VIA ZUID. Pop in Limburg kijkt mee en springt bij waar het kan.


Wieke van Rosmalen studeerde in 2019 af aan de performance-opleiding van Toneelacademie Maastricht. Ze is werkzaam als performer en theatermaker en schrijft daarnaast muziek voor installaties en voorstellingen.

Koen de Witte is singer-songwriter en maakt als zanger en gitarist deel uit van de band Solomon.

Saxofoniste Julia Warren heeft het bruisende Montréal verruilt voor Maastricht. Het begint bij een 93 jaar oude zilverkleurige saxofoon die uiteindelijk heeft geleid tot haar eigen geluid; diep, speels, eerlijk en expressief.

Nader Adabnejad is componist, violist, audiotechnicus en videograaf geboren in Iran. Hij gelooft dat kunst de enige manier is waarop de wereld zichzelf kan genezen. Je kunt vrede en eenheid in jezelf vinden door het beoefenen en leren van kunst, die zich vervolgens uitbreidt naar het gezin, de samenleving en uiteindelijk de wereld. Deze filosofie ligt ten grondslag aan al zijn creatieve werk.


NIEUWE MUZIEK EN KLANKKUNST * © INTRO IN SITU 2024  *  MAASTRICHT -