NIEUWE MAKER


SACHIT AJMANI


Sachit Ajmani is een componist en pianist met een interdisciplinaire praktijk. Zijn werk balanceert nauwkeurigheid en spontaniteit, en omarmt het continuüm tussen het precieze en het geïmproviseerde.


Hij kreeg van het Van Abbemuseum de opdracht om ‘Impressions’ te schrijven, een serie sonische reflecties op vier kunstwerken, waaronder werken van Mondriaan en Ernst uit hun tentoonstelling ‘Dwarsverbanden’ uit 2021-2025, in lijn met hun filosofie over multisensorische museumpresentaties. In mei 2023 ging zijn improvisatorische soundscape, Street Scene, in première bij Bureau Europa, Maastricht, in samenwerking met Nader Adabnejad. Nader en Sachit werkten ook samen voor een geïmproviseerde voorstelling, ‘Women, Life, Freedom’ (2023), met interviews, opnames van poëzie en toespraken over vrouwenrechten onder onderdrukkende regimes.
Natuur en de klimaatcrisis zijn terugkerende thema's in Sachits werk. In april 2023 werd het eerste deel van SIREN, een muzikaal theaterstuk met choreografie van Cilia Hermann, gepresenteerd op Festival Images Sonores in Luik op uitnodiging van Intro in Situ en Centre Henri Pousseur. SIREN stelt de rol van het individu ter discussie binnen een probleem dat wordt veroorzaakt door systemische patstelling. Hij schreef ‘Wildfire’, waarin hij reflecteert op de klimaatangst, ter herdenking van de 70e verjaardag van componist Arno Dieteren in 2021.NIEUWE MUZIEK EN KLANKKUNST * © INTRO IN SITU 2024  *  MAASTRICHT -