MAKERSSTARTENDE MAKERS 2021/2022 

Omdat corona roet in het eten gooit voor makers die in 2020 en 2021 hun carriere starten, lanceerde Fonds voor de Podiumkunsten een speciale versie van de Nieuwe Makersregeling, speciaal voor deze groep. Dankzij deze regeling kan Intro in Situ in seizoen 2021/2022 negen muzikale makers die aan het begin van hun carriere staan op weg helpen. Makers op het gebied van gecomponeerde muziek geimproviseerde muziek, muziektheater, pop, klankkunst en mengvormen daarvan. Zij presenteren in onze nieuwe concertreeks Get ready for take-off iedere maand een experiment of work in progress en in juni 2022 zien en horen we waar het toe heeft geleid. Ze werken zo aan het opbouwen van podiumervaring, publiek en repertoire.

De creatieprocessen van muziekproducties kunnen worden vergeleken met een laboratorium. In deze tijd is ongemeen duidelijk geworden hoe onmisbaar medisch-wetenschappelijk onderzoek en experiment voor de samenleving is. Maar het kan niet zonder de fysieke plek. In het laboratorium wordt getest, gefaald, gecorrigeerd, opnieuw begonnen. Net zolang tot er (bijvoorbeeld) een veilig vaccin is, waarmee men naar buiten kan treden. Muziek kent een gelijke route. Elk nieuw project begint met een onderzoek en heeft het experiment nodig om tot wasdom te komen. Het voorlopige resultaat wordt op een kleine groep vrijwilligers uitgeprobeerd. Pas nadat er diverse keren is getest, gefaald, gecorrigeerd en opnieuw begonnen, en er een gedegen plan voor de uitrol is, weet de muziek zijn weg naar het grotere publiek te vinden.

De negen makers die we ondersteunen hebben gestudeerd aan het conservatorium Maastricht, Toneelschool Maastricht, de ABK Maastricht en conservatorium Tilburg.

STARTENDE MAKERS ︎︎︎

︎︎︎ Christy Westhovens
︎︎︎ Triana & Luca
︎︎︎ Marthe Koning
︎︎︎ Pascal Burbach
︎︎︎ Katharina Pfeifer
︎︎︎ Aura Bouw
︎︎︎ Xavier van de Poll
︎︎︎ Goya van der Heyden
︎︎︎ Bruno Culotti
ARTISTIEK ONTWIKKELAARS 2020/2021

↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓    Germaine Sijstermans*

Germaine Sijstermans’ muziek gaat uit van luisteren in stilte als grondtoon, het toonmateriaal is abstract, de uitwerking organisch. De musici laten de muziek ontvouwen door constant naar elkaar te luisteren en te communiceren vanuit verschillende werelden van klankmateriaal. De installatie creëert een transparante, tijdelijke fysieke vorm, die de persoonlijke beleving kleurt en zich laat kleuren. Germaine werkte samen met musici uit de Wandelweiser-beweging (wiens ideeën en principes haar inspireren) en haar composities werden uitgevoerd in Maastricht, Berlijn, Athene en New York. Bij Intro gaat ze de fenomenologische totaalervaring verder onderzoeken, waarbij het beeldende-kunstaspect van haar werk een grote rol krijgt.

www.germainesijstermans.com


* Voor deze aanstelling ontvangen Germaine en Intro in Situ steun van Fonds Podiumkunsten

MEER INFORMATIE OVER DE PROJECTEN VAN GERMAINE ->


Angela de Weijer*

Angela de Weijer is een audiovisueel kunstenaar, docent en cultureel producent op het gebied van kunst en technologie. Ze doorliep het New Arrivals-traject (onderdeel van de Music Hub Brabant) bij Intro waarin ze een eerste compositie schreef voor het Waarschuwings- en Alarmeringsstelsel in Nederland (het luchtalarm). Haar project Collective Signal is in potentie het grootste geluidskunstwerk ooit in Nederland gemaakt. Angela combineert geluidskunst, elektronische muziek en pop/rock, geïnspireerd door en zelfs gedicteerd door (materialen op) locatie (in situ) en de inbedding in (wetenschappelijk) onderzoek. Als artistiek ontwikkelaar onderzoekt Angela bij Intro de verbinding met andere muzikale domeinen, zoals doom metal.

www.missmilivolt.com

* Voor deze aanstelling ontvangen Angela en Intro in Situ steun van Dioraphte.


MEER INFORMATIE OVER DE PROJECTEN VAN ANGELA ->


Rutger Muller*

Electro-akoestische componist en muzikant Rutger Muller combineert ambient en techno met elementen uit zowel oude als hedendaagse klassieke muziek. Door middel van sampling, sound design en samenwerkingen met akoestische instrumentalisten, creëert hij hedendaagse, mystieke klankwerelden. Rutger gelooft dat elektronische (club-)muziek zich alleen verder kan ontwikkelen door begrip voor culturele ontwikkelingen, zoals instrument-texturen, instrument-stemmingen, compositietechnieken en ruimte-akoestiek. Voor Intro vormt hij een belangrijke link naar elektronische muziek en clubmuziek en een vernieuwende, originele stem in het vastleggen en aanbieden van muziek. Rutger doet onderzoek naar de verbinding van muziek met architectuur, ruimtelijkheid en technologie.  

www.rutgermuller.nl


* Voor deze aanstelling ontvangen Rutger en Intro in Situ steun van Dioraphte.

MEER INFORMATIE OVER DE PROJECTEN VAN RUTGER -> 

MUSIC HUB BRABANT

↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓  
Al jaren is Intro kernpartner in het Brabantse talentontwikkelingsprogramma New Arrivals. Partners daarin zijn November Music, Muziekgebouw Eindhoven, Theaters Tilburg, POM Eindhoven en Paradox Tilburg. In 2018 zijn New Arrivals (gericht op hedendaags klassiek, elektronisch en jazz) en Proud of the South (gericht op pop, rock en dance) samengegaan onder de naam Music Hub Brabant. Op dit moment ondersteunen we de volgende makers:
Julian Edwardes
De Brits-Nederlandse artiest Julian Edwardes heeft een beeldhouwkundige en visuele achtergrond. Hij studeerde aan de Kunstacademie St. Joost te Breda en aan het Sandberg Instituut in Amsterdam.

Tegenwoordig verkent hij de wereld van de modulaire synthesizers. Schrijvend en improviserend maakt hij met deze machines hedendaagse elektronische composities die naadloos overgaan van ambient naar drones, synthesized orkestrale delen en avant-garde. Naast zijn solo werken treedt Julian ook regelmatig op met hedendaags jazz kwartet ∀ ( forall/ ) en heeft hij als producer verschillende werken en EP’s uitgebracht op de Nederlandse labels Fremdtunes, Lomechanik en Shipwreck.

www.julianedwardes.nl

Orkun Agir

De in Zwolle geboren en in Eindhoven opgegroeide Orkun Agir componeert eigentijdse klassieke muziek met lichte invloeden uit de Ottomaanse en Anatolische muziek. Zijn werken kenmerken zich door hun introspectieve en melancholische aard. In opdracht van Intro schreef Orkun zijn Sestetto voor klarinet, baglama, strijktrio en piano. Dit sextet ging in première tijdens Cultura Nova 2018 in een uitverkochte Savelbergkapel. Onder begeleiding van onder andere Intro werkte hij in 2019 aan een nieuw strijkkwartet, dat hij met het Poolse Antarya Kwartet heeft uitgevoerd. Intro ondersteunt Orkun in 2020 met het opnemen van zijn compositie en een tournee in Polen.

www.orkunagir.nl


MUZIEKLAB

↓    ↓    ↓    ↓    ↓    ↓    ↓    ↓
In het Muzieklab van VIA ZUID coachen artistieke ontwikkelaars jonge muziekmakers bij hun onderzoek naar interdisciplinair werk. Vanaf 2020 is Opera Zuid kernpartner in het Muzieklab.

Op dit moment ondersteunen we binnen het Muzieklab de volgende makers:
Reggy van Bakel (2019-2020)

Reggy van Bakel (1989) is opgeleid als klassiek slagwerker (Fontys Conservatorium Tilburg) en daarnaast componist. Reggy is een zeer veelzijdige muzikant die zich net zo thuis voelt in een band als in een groot orkest. Hij is onder meer onderdeel van de vaste bezetting van VanDryver en Cast Glass, VONK en daarnaast als freelancer regelmatig werkzaam bij symfonieorkesten en (professionele) blaasorkesten. In het Muzieklab van Intro in Situ en VIA ZUID werkt hij aan zijn elektroakoestische ensemble DOTT, een nieuwe muzikale belevingswereld waarmee hij zijn gevoelens over verschillende maatschappelijke thema’s kracht bij wil zetten.


Wieke van Rosmalen (2020)

Wieke van Rosmalen (Nijmegen, 1996) studeerde in 2019 af aan de performance opleiding van Toneelacademie Maastricht. Ze doet onderzoek naar wat geluid en muziek in het theater kunnen betekenen. Er schuurt iets tussen theater en muziek en op dit spanningsveld probeert Wieke iets nieuws te creëren. Wat kan theater toevoegen aan muziek en andersom? En wat zijn nieuwe manieren om naar geluid te kijken? Met eigen composities en klankstukken probeert Wieke zo dichtbij mogelijk te komen. Komend jaar onderzoekt Wieke bij Intro hoe publiek haar instrument kan zijn.
Patrick Housen (2019)

Patrick Housen (1990) is componist en geluidkunstenaar. Zijn sonore wortels liggen in de hedendaagse kunstmuziek en progressieve metal. Cross-overs & buiten de lijntjes kleuren vormen centrale pijlers in zijn oeuvre. Een grote passie voor het onderzoeken en creëren van (muzikaal) immersieve werelden is de drijfveer in zijn artistieke keuzes en avonturen. Patrick wil bij ieder project een speelveld creëren door te experimenteren. Geluiden, klanken en muziek vormen de bouwstenen die uit hun context worden gehaald en gedeconstrueerd om ze nadien zorgvuldig in een eigen narratief weer op te bouwen: soundsculpting. Met choreograaf/danser Judith Clijsters maakt hij I STILL REMAIN X


Nienke Nasserian Nillesen (2020)

Mezzosopraan en klassiek muziektheatermaakster Nienke Nasserian Nillesen (1993) studeerde in 2018 cum laude af aan de Master of Music Muziektheater Klassiek aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. In 2020 werkt ze bij Intro, VIA ZUID en Opera Zuid verder aan een persoonlijke drieluik over haar afkomst en over familiebanden. Ze is half Nederlands en half Tanzaniaans; haar vader was een stamhoofd van de Masai. Ze onderzoekt de wisselwerking tussen storytelling en klassieke zang, tussen klassiek en traditioneel Afrikaans repertoire en tussen concert en muziektheater.


*HOME *NIEUWS *WERK *MAKERS *RECORDS *EVENTS *ABOUT

︎︎︎ - INTRO IN SITU © 2022 ︎