POP-UP MUZIEK LABORATORIUM


In samenwerking met Cultura Nova brengen wij een ‘pop-up muziek laboratorium’ naar de Luciushof in Heerlen. Vanaf 10 mei kun je via grote ramen aan de Morenhoek gedurende de week naar binnen gluren en zien hoe verschillende muzikale makers onderzoek doen en experimenteren.


In deze tijd is angstvallig duidelijk geworden hoe onmisbaar laboratoria en het onderzoek en experiment wat daarin plaatsvindt zijn. Zonder onderzoek, experiment en testen op kleine groepen mensen zou er geen vaccin tegen Covid-19 zijn gevonden. Voor de muziek geldt hetzelfde, alle vernieuwing, maar ook elk nieuw project begint met onderzoek. In het pop-up muzieklab maken wij ruimte voor deze ontwikkeling van muziek en klank en krijgen verschillende makers elke week de mogelijkheid om met hun nieuwste werk te experimenteren. Via de grote ramen aan de Morenhoek kan het publiek - in het echt - een glimp opvangen van wat er zich binnen afspeelt. De resultaten van het experiment worden aan het eind van de week getoond op een manier die  past bij de op dat moment geldende Corona maatregelen. In het begin nog achter glas, maar richting de zomer hopelijk steeds dichterbij.

WEEK 19
ALBERT VAN ABBE & RICKY VAN BROEKHOVEN


“Phasing Waves” is een hybride audio-visuele installatie en instrument ontwikkeld door Albert van Abbe en Ricky van Broekhoven

‘Sound Builder’ Albert van Abbe bewoog zich de afgelopen 20 jaar door vrijwel alle uithoeken van de elektronische muziek; van miniamlistische installaties tot compromislose hardcore acid producties, vele samenwerkingen, institutionele partnerschappen en urban projecten. Hij werkte samen met artiesten uit verschillende disciplines met als doel een spannende reeks performances te realiseren zowel binnen alsook buiten de club. Samen met Ricky van Broekhoven presenteert hij in het Pop-Up Muzieklaboratorium “Phasing Waves” een interactieve installatie en compositie met een duur van max. 30 minuten 

‘Ruimtelijk sound designer’ Ricky van Broekhoven laat zich inspireren door phaenomenologische concepten en onderzoekt tijd ruimte en materie door exteroceptieve werken te maken. Na zijn afstuderen aan het Sandberginstituut in 2012 werkte hij samen met verschillende gerenommeerde makers, musea en platforms wereldwijd.

https://www.albertvanabbe.nl/
http://studiovanbroekhoven.com/


WEEK 20
MAX FRIMOUT & JACQUELINE KOMMERS


Tijdens het weekend van 21 – 23 Mei leveren Max Frimout en JacqNoise het resultaat op van hun Intro In Situ residentie. Hier hebben ze een methode uitgewerkt waarbij er met hun modular synthesizers een ruimtelijke compositie wordt samengesteld. De compositie is voor de luisteraar met een app af te spelen met een kunstmatige gesimuleerde ruimte waarin de klanten ruimtelijk worden geplaatst.

Het eindresultaat van de residentie wordt weergegeven in een iOS applicatie genaamd Odio, een virtueel platform voor ruimtelijke composities. Max en JacqNoise geven hier invulling aan langzaam vormende syntheses. Hiermee nemen we de luisteraar mee in een omgeving die klanken positioneren en richting en diepte kan geven. De showcase bij het Luciushof zal een live gegenereerde stereo variant zijn van een vergelijkbare compositie geschreven in het Pop-Up Muziek laboratorium van Intro In Situ.


WEEK 21
JORNT DUYX


Jornt Duyx (Heerlen, 1983) geboren multi-instrumentalist en componist die afgelopen jaar begonnen is met het programmeren van interactieve/generatieve visuals.

Als hoofdinstrument gebruikt hij in dit project een 6 snarige bas waarmee hij  beelden kan genereren/manipuleren. Tijdens de residentie gaat hij de vele losse muzikale en visuele elementen die hij in de afgelopen periode gemaakt heeft samenvoegen tot een live set die hij aan het eind van de week zal uitvoeren

http://www.iornt.net/


WEEK 22
CLAIRE ADAMS

Claire Adams is een jonge sopraan en violiste van Spaans-Nederlandse afkomst met een prille maar veelbelovende carrière in de hedendaagse muziek. Ze studeerde zowel solozang klassiek als viool aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg, waar haar in 2019 de Jacques de Leeuw Prijs voor uitvoerende talenten werd toegekend.

Op dit moment ontwikkeld zij zich verder bij het talentontwikkelingstraject Music Hub Brabant, waar zij coaching krijgt van de internationaal vermaarde sopraan Claron McFadden. Verder studeert Claire sinds 2019 de bachelor Filosofie aan de Spaanse Universiteit op afstand (UNED). De opleiding ondersteunt haar om haar projecten te voorzien van een heldere theoretische basis.

In haar residentie bij Muziek Laboratorium Heerlen gaat Claire op zoek naar wegen om haar solo dialoog tussen viool en zang verder te ontwikkelen (zowel op muzikaal als theatraal vlak). Het doel is om beide instrumenten samen te smelten tot een nieuwe instrument en dit op de juiste manier vorm te geven.

www.adamsclaire.com
WEEK 23
REMY ALEXANDER & REGGY VAN BAKEL

Reggy van Bakel (Landgraaf, 1989) is opgeleid als klassiek slagwerker (Fontys Conservatorium Tilburg) en daarnaast ook componist. Reggy is een zeer veelzijdige muzikant die zich net zo thuis voelt in een band als in een groot orkest.

Remy Alexander (*1991) componeert graag en vaak en met veel invloeden. Naast het schrijven van akoestische werken maakt hij graag combinaties van akoestische ensembles/spelers en elektronische middelen. Remy heeft zijn bachelor compositie behaald op het Utrechts Conservatorium, en daarna zijn master op Fontys en het Koninklijk Conservatorium Den Haag

Met verschillende instrumenten van elektrische gitaar tot vibrafoon en van houten kistjes met contactmicrofoons tot synthesizers is de focus van Reggy en Remy tijdens hun week in het Pop-Up Muziek laboratorium  het maken van een aantal tape-loops van verschillende tijdslengtes. Met de verzamelde tapes gaan ze improviseren/componeren door de loops op verschillende manieren te combineren; waarbij Reggy de tapes bespeelt en Remy de piano.

https://www.remyalexander.com
https://www.dott-universe.com/


WEEK 24
WOUTER HUIS
Wouter Huis (1974, Oosterbroek) is beeldend kunstenaar en werkt met verschillende media. Hij woont en werkt op dit moment in Heerlen. In zijn werk houdt hij zich bezig met de limieten van mentale en architectonische ruimte; de grenzen van privé en openbare ruimten, het echte en fictieve.

Tijdens zijn residentie gaat hij aan de slag met de geluiden van de stad.


WEEK 25
FLORIAN SLANGEN


WEEK 26
MATHILDE NOBEL


*HOME *NIEUWS *WERK *MAKERS *RECORDS *EVENTS *ABOUT

︎︎︎ - INTRO IN SITU © 2022 ︎