ZAT 09/12 * AINSI
MOVING STRINGS

BEWEGING * STRIJKERS EN BLAZERS * VLOEIEND

TICKETS


Café open 19:30
Concert 20:30


Het niet-hiërarchische collectief Moving Strings onderzoekt de raakvlakken tussen geluid en beweging. Deze voorstelling bestaat uit vier nieuwe composities die organisch in elkaar overvloeien, gecomponeerd door ensemble-leden voor de acht musici. In het programma Gathering Fantasies - Homage to Otherness wordt de uitzondering de regel, als eerbetoon aan het anderszijn. Geluid, lichamen en ruimte vinden en beïnvloeden elkaar in een combinatie van muziek en choreografie. Van melodieën en pakkende ritmes tot abstract geluid, van inhoud tot behouder: het collectief presenteert een vloeiende manier van zijn.


Programma
Pulse van Alex Welch is een partituur die onderzoekt hoe een muzikale puls tot stand komt, hoe deze in het lichaam wordt opgenomen en in de ruimte beweegt. Een veranderend patroon zorgt voor een gedeeld gevoel, zowel bij spelers als publiek. Er is voortstuwing en stilte, eb en vloed. Geluiden bewegen en beweging klinkt, terwijl zowel spelers als publiek worden ondergedompeld in een voortdurend transformerende textuur.A wave will come van Irene Sorozábal is een stuk over een droom.

Een droom over een profetie, over een gemeenschap die onder de aarde leeft, over hun eerste ontmoeting met de zee.

Er zal een golf komen/we zullen in de vergetelheid verdwijnen/voor een tijdje
Er zal een golf komen/we zullen bewusteloos blijven drijven/voor een tijdje

A wave will come gaat niet over de dingen die in de droom zijn gebeurd, maar over hoe deze droom voelde.

Sorozábals onderzoek Reflex Voice is een benadering van expressie in zang die het verband tussen emoties en stem onderzoekt. Ze baseerde haar verkenningen op belichaamde emotie, een manier om een emotie te ervaren door de fysieke kenmerken ervan vast te stellen. Haar belangrijkste inspiratiebronnen waren twee theaterpraktijken: Historical Acting en Navarasas uit de Indiase podiumkunsten.
Uitvoerders:
Irene Sorozábal - Stem / blokfluiten
Camille Verhaak - Klarinet
Aina Font - Saxofoon
Geerte de Koe - Viool
Alex Welch, Noor Köhne, Maya Felixbrot - Altviool
Jonathan Nagel – Contrabas
Manuela Lucia Tessi - Choreograaf
Ellen Knops - Licht

Maelstrom van Manuela Lucia Tessi is een stuk dat voortkomt uit het onderzoek rond de spiraalvorm. De spiraal komt vaak terug in de natuur vanwege zijn efficiëntie. Tegelijkertijd is het ook een mooie structuur. Wanneer vorm en functie zo elegant samensmelten, valt er veel te leren en te delen, wat een diepe weerklank heeft. Conceptueel en fysiek ondermijnen spiralen de hiërarchie. Polarisatie tussen boven/beneden, voor/achter, rechts/links wordt gedestabiliseerd door de spiraalvorm. De spiraal heeft het potentieel om kracht te verzamelen en los te laten, zich te kronkelen en af te wikkelen, omhoog en omlaag te gaan, waardoor desoriëntatie en momentum ontstaat.


Trilogy: Stagnant Water, Gathering Fantasies, Round and Round door Maya Felixbrοt

1e hoofdstuk: Stagnant Water (Stilstaand Water) is water dat niet meer stroomt. Dit werk ontleent het concept aan de natuur en past het toe op de menselijke samenleving, waarbij manieren worden onderzocht om te reageren op en om te gaan met beperkte bewegingsvrijheid.

2e hoofdstuk: Gathering Fantasies verscheen in een droom tijdens de eerste covid-lockdown. De huidige versie verwijst naar de demonstraties die de afgelopen maanden in Israël hebben plaatsgevonden.

3e hoofdstuk: Round and Round onderzoekt de symbiotische relatie tussen humor en pijn,  uitputting en herstel; het is een test van hoe ver je moet gaan om te onthouden of te vergeten.

Gathering Fantasies wordt mogelijk gemaakt door steun van AFK en Norma Fonds.NIEUWE MUZIEK EN KLANKKUNST * © INTRO IN SITU 2023 *  AINSI * LAGE KANAALDIJK 113 B *  MAASTRICHT -