SAT 15/06 
DAY OF THE COMPOSER

FESTIVAL * WORKSHOPS * COOPERATION


GRATIS
— Start: 14:00
— End: 23:00
— Location: Bankastudios, Bankastraat 3


On Saturday June 15 the national Day of the Composer will take place, a unique event in Europe! Activities are taking place in twelve cities in the Netherlands simultaneously, with more than one hundred makers participating during this initiative of New Music Now. In Maastricht, CoMAMaastricht, Het Kamerkoor Maastricht, Ensemble 88 and Intro in Situ join forces to make it a very special day. At the Bankastudios in Mariaberg a diverse program is organised for young and old, amateur and professional, spectator and participant. Workshops, performances and try-outs by young makers will take place from 2 p.m. to 11 p.m. Not to forget, there will be soup for everyone! Will you come and enjoy, discover and be amazed with us?


PROGRAMMAWorkshop Willie Arets (11:00 - 12:30 + 13:00 - 14:00)

Frans Gulikers en Willie Arets zijn beiden componist en hebben veel educatieve ervaring. Jonge mensen enthousiast maken om creatief bezig te zijn met muziek vinden ze heel belangrijk. In de workshops gaan ze aan de slag met motieven die de deelnemers aan de hand van een thema thuis hebben gemaakt. Binnen drie uur wordt een muziekstuk gecomponeerd en ook door de deelnemers zelf uitgevoerd en gepresenteerd. Frans en Willie geven deze workshops namens de Stichting Limburgse Componisten waarvan ze allebei lid zijn.


Vredesritueel, paaldans en concert — Khe Siang

Componist en geluidskunstenaar Khe Siang creëert "Si vis pacem, para pacem" ("Als je vrede wil, bereid je voor op de vrede", in het Latijn). Een performance die een combinatie is van een vredesritueel, paaldans en concert. Hij doet dat op de "87,3 Kilo Ohm" van de Duitse geluidskunstenaar Erwin Stache, een elektronisch instrument waarbij je verticale metalen palen moet aanraken om muziek te maken. Een metafoor voor de horizontale metalen lopen van geweren, tanks en kanonnen die getransformeerd zijn tot verticale metalen palen en geen kogels meer afvuren maar electronische klanken, als een geweldloos antwoord op oorlog. Geïnspireerd door "The Politics of Nonviolent Action", het wetenschappelijke werk van de polemoloog prof. Gene Sharp. De titel van de performance is dan ook het humanistische antwoord op een bekende Latijnse spreuk.

CoMAMaastricht (16:30 - 17:30)

In de meerdaagse workshop ‘Luisteren naar Plaats’ nemen Alison en Jan-Bas je mee in de wereld van de geluiden om ons heen. Tijdens de eerste workshopdag krijg je verschillende manieren van luisteren aangereikt, waardoor we ons meer bewust worden van alles wat er om ons heen te horen is. Daarna ga je naar buiten om op verschillende plaatsen geluiden te registreren. Vervolgens zet je die geluiden om naar klanken op instrumenten en andere (gevonden) voorwerpen.

Alison en Jan-Bas maken van het door jouw ontwikkelde materiaal een compositie, waarin de HyperTheremin de verbinding vormt tussen de opgenomen en verklankte geluiden. Op de tweede en derde dag ga je de compositie instuderen, waarbij er nog veel ruimte zal zijn voor eigen inbreng. Het eindresultaat wordt gepresenteerd op de Dag van de Componist. De luisteraars worden uitgenodigd actief mee te doen. Ze krijgen een eigen grafische partituur uitgereikt, gemaakt door leerlingen van het Brede Spoor o.l.v. Marijk Greweldinger.


J. Warren (16:30 - 17:00)

Buiten in het gras presenteren en improviseren saxofoniste Julia Warren en haar vaste handlangers Gregoriaanse gezangen uit de regio. Dit is een deel van haar onderzoek dat ze heeft gedaan tijdens haar residentie bij Intro in Situ, waarin ze een album en een korte film zal uitbrengen.


Ensemble 88 (18:30 - 19:30)

Ensemble 88 combineert een werk van de gerespecteerde Nederlandse componist Roderik de Man met twee nieuw te schrijven werken van studenten aan de conservatoria van Maastricht en Luik. Hiermee wil het ensemble zijn artistieke uitgangspunten tonen: zijn band met de Euregio benadrukken, ruimte geven aan jonge componisten aan het begin van hun carrière en bovendien de iets minder jonge componisten niet vergeten.
Ensemble Hopper (18:30 - 19:30) 

Ensemble Hopper presenteert HopperLAB! met werken van compositie-studenten van de conservatoria van Maastricht, Luik, Brussel en Bergen. De composities zijn ontstaan uit workshops met het ensemble. Vanuit het Conservatorium Maastricht nam Nader Adabnejad, die al vaker bij Intro op het podium stond, hieraan deel.Maastrichtse Componisten en Conservatorium Maastricht (20:15 - 21:15)

De compositieklassen jazz en klassiek van Conservatorium Maastricht verzorgen samen een concertprogramma met werken van (tijdelijke) Maastrichtse componisten. De jazzafdeling brengt een programma dat de nadruk legt op het verwerken van de eigen roots van de compositiestudenten; aan bod komen bijvoorbeeld Koreaanse kinderliedjes, Roemeense en Siciliaanse volksmuziek. De klassieke afdeling brengt miniatuurtjes gebaseerd op materiaal uit bestaande werken van Maastrichtse componisten. In de binnenstad zijn, als opmaat voor de Dag van de Componist en verder bij iedere uurslag, ook miniatuurtjes voor carillon te horen. Deze zijn gecomponeerd in samenwerking met de Maastrichtse Stadscomponist Frank Steijns en worden gespeeld vanaf het Stadhuis/ de Sint Servaas.


Jan Sluijsmans Loïc Giepmans - “22:22” (22:15 - 22:45)

22:22 is een project ontstaan op de bodem van de Bankastudios. Deze fascinerende performance combineert de drone- en dark jazz muziek van componist Jan Sluijsmans met de minimalistische maar meeslepende projecties van Loïc Giepmans, gebaseerd op adembenemende zwart-wit fotografie van Indra Moonen.

NEW MUSIC AND SOUND ART * © INTRO IN SITU 2023 *  AINSI * LAGE KANAALDIJK 113 B *  MAASTRICHT -