Rizoom


Rizoom is een samenwerking van Muziekgebouw aan ‘t IJ, de Doelen, Korzo, Intro in Situ, Gaudeamus, November Music en Asko|Schönberg. Door onze krachten, expertises en netwerk te bundelen, kunnen we begeleiden, programmeren en faciliteren. Zo bieden we jonge, getalenteerde makers tijd, ruimte en budget om in alle vrijheid te experimenteren, samen te werken en zich te ontwikkelen.

Rizoom is er, als landelijk netwerk voor de ontwikkeling van hedendaagse muziek, voor muziek die zich niet aan labels of genres houdt. En voor makers die zich niet in hokjes laten plaatsen – als individu of als collectief, autodidact of afkomstig van een kunstvakopleiding. De kernpartners zijn zich bewust van hun blinde vlekken en de neiging te kiezen voor usual suspects. Vernieuwing vindt op allerlei plekken plaats, juist ook ‘onder’ onze radars. Naast de vaste partners en de kwartiermaker hebben we daarom verschillende mensen uit het werkveld benaderd om jonge makers te tippen. We zochten contact met docenten van kunstvakopleidingen, programmeurs van muziekzalen en muziekfestivals en makers/componisten die al wat langer in het vak zitten, zodat we ook in contact kwamen met mensen die in eerste instantie buiten ons zicht bleven.

Dit proces leverde een interessante en zeer diverse longlist van makers op. Makers die stuk voor stuk vernieuwen en uitdagen. Uiteindelijk zijn er voor het traject Microkrediet Makers 9 makers uit het hele land geselecteerd voor een microkrediet van 5.000 euro. Ze hebben met dit bedrag minimaal acht weken en maximaal tien maanden de tijd om onderzoek te doen naar nieuwe muziek. De presentatie van het werk moet tenminste één keer plaats hebben bij een van de locaties van de partners van Rizoom.

Een tweede traject is het Makers + project. Voor dit traject worden meer ervaren makers benaderd die aan een grootschalige productie toe zijn, maar daarvoor nog net een extra zetje nodig hebben. Rizoom brengt het voorbij de enkele presentatie. We distribueren, begeleiden en faciliteren met bijvoorbeeld een (internationale) tour of een albumrelease. Uit een door de partners zelf opgestelde longlist hebben we in november 2021 gekozen voor samenwerking met de componisten Genevieve Murphy en Luke Dean. In oktober 2022 zal een productie van Genevieve in première gaan en in het voorjaar van 2022 die van Luke Dean. Voor meer informatie over Rizoom en onze makerstrajecten, zie www.rizoom.net.