NIEUWS01/12/21


Helaas hebben we alle geplande concerten voor de komende periode moeten annuleren door de nieuwe coronamaatregelen en  zijn we voor de resterende weken van dit jaar en wellicht langer voor publiek dicht. Musici en makers van klank en muziek werken nog altijd door aan hun nieuwe werk en presenteren dat zodra het kan.

Hoe ontstemd wij als Intro ook zijn over het beleid van onze regering, hoe zij voor tweedeling zorgen, hoe zij keer op keer te laat zijn met ingrijpen en volstrekt visieloos te werk gaan, we kunnen er niet omheen dat er iets moet gebeuren. En laten we daar dan toch gezamenlijk aan bijdragen, niet voor de overheid, maar voor elkaar.

Wij gaan de komende tijd benutten om plannen te maken voor nieuwe manieren van werken. Hoe maken we ons als organisatie bestendig tegen externe factoren zoals een pandemie zonder dat we concessies moeten doen aan onze missie? We blijven ons hoe dan ook inzetten voor het maken van ruimte voor de ontwikkeling van klank en muziek in welke vorm dan ook.

Wel hebben we iets om naar uit te kijken → Vanaf januari beginnen we met iedere donderdagavond presenteren van work in progress of experiment, van makers die bij ons werken of op een andere manier aan ons verbonden zijn.

En we gaan (als het kan) een nieuwjaarsconcert doen!15/10 - INTRO IN SITU IS VERHUISD!Per 1 september heeft muziekproductiehuis Intro in Situ haar intrek genomen in de theaterzaal en foyer van de AINSI. Theater aan het Vrijthof verlaat deze locatie, Intro in Situ gaat deze prachtige plek bewonen. De ruimte die in de afgelopen 15 jaar is ontwikkeld door Theater aan het Vrijthof gaat gebruikt worden als concertzaal, ontmoetingsplek en laboratorium voor nieuwe muziek. Intro ontwikkelt met steun van Gemeente Maastricht een plan voor duurzame exploitatie en zal deze eind 2022 presenteren. Zoals we de processen van onze makers laten zien, zullen we ook dit proces zoveel mogelijk documenteren en delen. Om te markeren dat we het proces in de AINSI starten en een eerste indruk te geven van de nieuwe ruimte presenteert Intro op 30 oktober een eerste bijzonder concert: Todos los Fuegos el Fuego voor 8 saxofoons van Maxim Shalygin, gespeeld door Amstel Quartet en Keuris Quartet.

MUZIEKHUIS AAN DE MAAS

AINSI is een prachtig industrieel pand, als rijksmonumentwaardig gekwalificeerd, aan de oevers van de Maas. Bijna honderd jaar lang huisde hier cementfabriek ENCI, voor het gebouw vanaf 2010 langzaamaan een transformatie onderging tot AINSI: Art-Industry-Nature-Society-Innovation. Sindsdien is het een verzamelplaats voor de creatieve industrie.

Intro vestigt hier de klankwerkplaats en een podium en realiseert een ontmoetingsplek voor onder meer makers, publiek, instellingen, disciplines en facilitators vanuit verschillende achtergronden. Het wordt een heus muziekhuis aan de Maas. AINSI wordt behalve een ruimte waar wij onze muziekproducties maken en presenteren, ook de plek voor de ontwikkeling en presentatie van dans, theater, beeldende kunst, productdesign, technologie, ecologie en vooral samensmeltingen daarvan. Bij ons kan er worden lesgegeven, gewerkt, gepresenteerd, geëxperimenteerd alsook het organiseren van eindexamenfestivals, try-outs, sociale experimenten en exposities. We doen zelf calls voor residenties en we dragen bij aan talentontwikkeling voor alle genres, door onze faciliteiten beschikbaar te stellen en onze kennis en ervaring te delen middels coaching.

EVENT ︎︎︎ TODOS LOS FUEGOS EL FUEGO
08/10/2021
VACATURE HORECA MEDEWERKER

Voor ons nieuwe muziekhuis aan de Maas
zoeken we avontuurlijke en ondernemende collega’s
op oproepbasis voor in de horeca.

Ga naar onze * organisatie * pagina en bekijk de vacature!


01/08/2021
INTRO IN SITU OP CULTURA NOVA 27/08 - 05/09

Programma:

︎︎︎ Rianne Wilbers - Let me Embrace You

‘Let me embrace you’ is een soloprogramma van ongeveer 25 minuten waarin de stem van Rianne en haar muziek jou omarmen. Een programma waarin de stem de leidraad vormt. In deze tijd verlangen we allemaal naar een omarming door geliefden en vrienden. Helaas kan dat nu niet altijd. Daarom geeft Rianne graag een intiem concert, speciaal voor JOU! Ze geeft je een muzikale omarming via nieuwe composities van Gerard Beljon, Anthony Fiumara, en improvisaties die staan voor hoop, troost en bovenal verbinding!

In 1 op 1 concerten in de Pancratiuskerk nodigt ze mensen uit even tijd te reserveren en ruimte te maken voor zichzelf. Dit alles in een intieme setting waarbij jullie op 3 meter afstand van elkaar zitten. Tijdens het concert zul je omringd en omhuld worden door haar stem op meerdere manieren, zowel eenstemmig als meerstemmig via effecten die ze zelf bediend. Een privéconcert, speciaal voor JOU in deze bewogen tijden!


Voor tijden en tickets klik hier!

︎︎︎ Rutger Muller - Exorcism 

Is een exorcisme een (extreme) vorm van meditatie? Als de gecontroleerde stilte van yoga en meditatie ons in verbinding kunnen brengen met het ’niets’, kunnen we dan middels ongecontroleerde (lichamelijke) chaos het ‘alles’ beter leren begrijpen? Welke rituelen kunnen ons in die staat brengen? En waarom hebben we – op paradoxale wijze – de gecontroleerde orde van (sociale) rituelen nodig om onszelf ongecontroleerd te kunnen laten gaan?

Hoe verbinden we ons met de ‘geest’ van onze chaos? Componist Rutger Muller en danser Nathaniel Moore onderzoeken of de vrijheid van  een underground-club verder reikt dan de hypnose van stabiele ritmes. Hiervoor ontwikkelden ze een multi-sensorische omgeving waarbinnen meditatieve elementen langzaamaan overweldigd worden door extreem snelle speedcore-klanken, welke alleen dansbaar zijn door zich te (leren) verliezen in instabiliteit, chaos. Een gong speelt een centrale rol in het stuk, en staat symbool voor non-dualistische spiritualiteit (yin-yang): zogenaamd paradoxale tegenstrijdigheden kunnen ook ervaren worden als complementair. Een gong drukt dit uit door een stabiele klank (vergelijkbaar met een om-zang) te verenigen met complexe (kosmische) boventonen. Dit idee past in geen traditionele westerse (hierarchië-gerichte) muziektheorie.

Voor tijden en tickets klik hier!

Mike Kramer - Patentia

Voor zijn compositie ‘Patientia’ uit 2013 liet klankkunstenaar Mike Kramer zich inspireren door de kruiswegstaties en muurschilderingen van Aad de Haas in de St. Cunibertuskerk in Wahlwiller. Binnen het kader van de door SCHUNCK* georganiseerde overzichtstentoonstelling ‘Aad de Haas – 100 jaar’, voert Kramer de compositie nu live uit in dezelfde kerk.

Het begrip ‘Patientia’ heeft binnen verschillende contexten andere betekenissen. Kramer heeft gekozen voor een middenweg tussen kalmte en lijdzaamheid.

In ‘Patientia’ wordt enkel gebruik gemaakt van synthetische instrumenten, concrete geluiden en stemmen. Door een quadrafonische opstelling ervaart de toehoorder de muziek en geluiden – soms rauw, soms engelachtig – vanuit vier verschillende hoeken. Zo ontstaat een optimale dialoog tussen het geluid van de compositie en de atmosfeer van de bestaande architectuur.

De uitvoering is een samenwerking tussen SCHUNCK, Cultura Nova, Intro in Situ en de Cunibertuskerk Wahlwiller.


Voor tijden en tickets klik hier!
28/07/2021
NIEUWE RELEASE OP INTRO IN SITU RECORDS!

Na de eerste drie succesvolle releases van ons label is het alweer tijd voor nummer vier. Dit keer verwelkomen we Bram Stadhouders die met zijn surround-gitaar een nieuw album heeft gemaakt genaamd: “Orbit”.

De komende weken laten we jullie kennismaken met Bram, zijn manier van werken en natuurlijk het nieuwe album. Bekijk onze website voor meer informatie en houd onze socials in de gaten voor de laatste updates!

Release: eind september


07/05/2021
INTRO IN SITU x CULTURA NOVA:
POP-UP MUZIEKLABORATORIUM


In samenwerking met Cultura Nova brengen wij een ‘Pop-up muziek laboratorium’ naar de Luciushof in Heerlen. Van 10 mei t/m 3 juli kun je via grote ramen aan de Morenhoek gedurende de week naar binnen gluren en zien hoe verschillende muzikale makers onderzoek doen en experimenteren.

In deze tijd is angstvallig duidelijk geworden hoe onmisbaar laboratoria en het onderzoek en experiment wat daarin plaatsvindt zijn. Zonder onderzoek, experiment en testen op kleine groepen mensen zou er geen vaccin tegen Covid-19 zijn gevonden. Voor de muziek geldt hetzelfde, alle vernieuwing, maar ook elk nieuw project begint met onderzoek. In het Pop-up muzieklab maken wij ruimte voor deze ontwikkeling van muziek en klank en krijgen verschillende makers elke week de mogelijkheid om met hun nieuwste werk te experimenteren. Via de grote ramen aan de Morenhoek kan het publiek - in het echt - een glimp opvangen van wat er zich binnen afspeelt. De resultaten van het experiment worden aan het eind van de week getoond op een manier die  past bij de op dat moment geldende Corona maatregelen. In het begin nog achter glas, maar richting de zomer hopelijk steeds dichterbij.
Artiesten

De artiesten die komen werken in het pop-up muziek laboratorium zijn: Albert van Abbe (producer/DJ), Max Frimout & Jacqueline Kommers (elektronische muziek / modular), Jornt Duyx componist/producer/multi-instrumentalist), Claire Adams (zangeres/violiste), Remy Alexander (componist) & Reggy van Bakel (slagwerker/componist), Florian Slangen (muziektheater maker) en Mathilde Nobel (elektronische muziek en schilderkunst).

Via onze lab pagina geven wij een kijkje in het laboratorium en houden wij jullie op de hoogte over de mogelijkheden tot bezoeken.

www.introinsitu.nl/lab
www.cultura-nova.nl30/04/2021
ALBUM RELEASE:
RUTGER MULLER ENSEMBLE - PROTOKOLS

8 jaar lang werkte Rutger Muller aan de composities voor Protokols. Het Rutger Muller Ensemble ontstond uit de wens om Protokols live uit te kunnen voeren. Deze wens leidde tot een wisselwerking met unieke texturen en vrije improvisatie die ook weer terugkeren op dit album.

Voor meer informatie en voor als je de release wilt kopen en streamen ︎︎︎ Klik Hier!

06/04/2021
PROTOKOLS PRE-ORDERS ARE LIVE!

“Protokols” van het Rutger Muller Ensemble is de volgende release op Intro in Situ Records

Pre orders zijn nu live via Bandcamp.
De track “Penduliack” is hieronder nu al te beluisteren.8 jaar lang werkte Rutger Muller aan de composities voor Protokols. Het Rutger Muller Ensemble ontstond uit de wens om Protokols live uit te kunnen voeren. Deze wens leidde tot een wisselwerking met unieke texturen en vrije improvisatie die ook weer terugkeren op dit album.

Wil je meer weten over deze release? Klik Hier!

26/03/2021
ALBUM RELEASE:
OLIVER VERSE - COMPASSION COLLIDES

'Wat als je het allemaal opnieuw zou kunnen doen?’

Een intens persoonlijk en confronterend verhaal over loslaten na verlies verteld door Oliver Verse via 11 tracks op het album "Compassion Collides". Te beluisteren via streaming en vanaf nu ook verkrijgbaar als prachtige vinyl uitgave via Bandcamp.

Artwork: Emile Feij

Meer info en streams check onze Records pagina!

12/03/2021
Oliver Verse - Silence

Dive deep and find us... Don't be frightened... Lose your blindness... No need to fight.

Oliver Verse's 2e single "Silence" is uit!

In deze track is het moment samengevat waarin alle dierbaren om het bed van de gene staan die op het punt staat te overlijden. Dat moment waarop je tegen elkaar zegt dat het ok is. Ga maar, 'Dive deep'. Wij zullen niet meer protesteren. 'We'll keep our silence.'

Deze single vormt samen met de titeltrack "Compassion Collides" de opening van het album "Compassion Collides". Het album is vanaf 26 maart te beluisteren via streaming en te koop als een prachtige vinyl uitgave via Bandcamp.


26/02/2021
Oliver Verse - Sam


Sam is de eerste single van het aankomende album "Compassion Collides" van Oliver Verse en vanaf nu online te kopen en te beluisteren! Deze track schreef Oliver Verse over iemand die in de problemen komt door weg te lopen van alle problemen.

Links:
Spotify
Bandcamp

Ook is het vanaf nu mogelijk om het album te pre-orderen check onze records pagina voor meer informatie!

Sam got stuck, in his shelter from the storm Sam got lost, trying to hide from home

20/01/2021
Germaine Sijstermans - Linden

Germaine Sijstermans presenteert samen met haar collega's 3x "Linden" in verschillende sferen. De installatie en het bijbehorende concert stonden eigenlijk op het programma van Cultura Nova dat helaas door de COVID maatregelen niet door kon gaan.

Via deze mooie video kun je er toch een beetje bij zijn. ︎︎︎

Ga voor meer informatie naar de werkpagina van Linden.

19/01/2021
Oliver Verse’s eerste single!

 

Daniel van Loenen aka Oliver Verse heeft net een zeer succesvolle crowdfunding op "Voordekunst" achter de rug. Met 112% van het streefbedrag weet hij nu zeker dat zijn aankomende debuutalbum "Compassion Collides" naast een digitale release ook als fysieke LP uitgebracht kan worden.

Volgende maand releasen wij de eerste single van het album. Hou onze socials en website in de gaten voor opkomende updates.

08/12/2021
intro in situ Cultura Nova 2020

Cultura Nova is voor Intro in Situ al sinds jaar en dag één van de belangrijkste toonmomenten van het jaar. Tijdens het festival in de zomer laten we normaal gesproken in aanloop naar het nieuwe theaterseizoen onze nieuwste werken in première gaan. In 2020 is alles anders en doen we het dit jaar tijdens de winter!

Lees verder ︎︎︎

22/09/2020

                                                     
intro in situ tijdens Once Upon a Time

Bij Once Upon A Town ontmoet je (on)bekende makers en ontdek je lokale legendes. We brengen een ode aan Maastricht, haar inwoners en de eeuwenoude traditie om verhalen (door) te vertellen. Het thema van dit jaar is Maastrichtse Manieren. Wie is ‘de Maastrichtenaar’ en wat is zijn of haar afkomst? Wat zijn hun verhalen, herinneringen, ideeën en ontdekkingen?

Tijdens “Once upon a town” willen we geïnteresseerden graag een inkijk geven in de geschiedenis van Intro middels een tentoonstelling van publiciteitsmaterialen, klankkunstwerken en audiovisueel materiaal van nu en toen.

Intro in Situ is momenteel gevestigd in de Timmerfabriek aan de Boschstraat in het deel van het gebouw dat voorheen door de Muziekgieterij gebruikt werd. Een bezoek aan onze tentoonstelling geeft tegelijkertijd een inkijk in een historisch gebouw dat nauw verbonden is met de stad Maastricht.

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.onceuponatown.nl

18/08/2020

                                                     
intro in situ records - Quara Morning

Op 21 augustus 2020 brengt Intro in Situ een in lockdown geschreven compositie uit: Quara Morning, geschreven en gespeeld door negen componisten afkomstig uit uiteenlopende genres.

De basis van Quara Morning bestaat uit een field recording van Angela de Weijer op een ochtend in de eerste weken van de quarantaine. In isolement werkten na Angela achtereenvolgens Chantal Acda, Orkun Agir, Julian Edwardes, Daniel van Loenen (Oliver Verse), Reggy van Bakel, Aart Strootman, Patrick Housen en Evelien van den Broek afzonderlijk van elkaar aan deze bijzondere compositie. De begeleiding van het proces, de coördinatie en de tussenmixen werden gedaan door Tom Swart; de (re)mix was in handen van Rutger Muller. Artwork door Hendrik Simons. 

Intro in Situ staat voor creatie en ontwikkeling van muziek. Direct na het ingaan van de lockdown ontstonden er allerlei initiatieven voor uitvoerenden in de muziek, maar niet zozeer voor makers en componisten. Componisten ondervinden momenteel veel nadeel van de coronacrisis. Intro in Situ vreest dat de werkelijke consequenties van de lockdown, zoals uitgestelde uitvoeringen en het uitblijven van nieuwe compositieopdrachten, pas later echt naar de oppervlakte zullen komen.

Om de stilte voor te zijn, om componisten in deze tijd te steunen, maar vooral ook om het plezier van samen muziek te maken zonder dat we bij elkaar mogen zijn, te beleven en te delen, vroeg Intro in Situ aan negen van haar componisten om een ‘virale compositie’ te maken. Het resultaat is Quara Morning: een prachtig, tien minuten durend stuk, en een unieke samenwerking tussen deze makers. 

Quara Morning is de eerste uitgave van ons gloednieuwe label - intro in situ records - en is deze vrijdag te koop via onze website.

De opbrengst van verkochte merchandise, zoals t-shirts, komt ten goede aan het uitbrengen van albums. Houd onze website en social media in de gaten voor actuele releases.

17/06/2020
Niels Rønsholdt genomineerd voor Nordic Councel Music Prize met “Songs of Doubt” (2015)


De Nordic Councel Music prize is een Scandinavische muziekprijs die sinds 1965 jaarlijks om en om wordt uitgereikt aan een nog levende Scandinavische componist of een Scandinavische artiest. Niels Rønsholdt is genomineerd als componist voor de liederencyclus “Songs of Doubt” voor koor, zangsolist en ondes martenot die hij in 2015 schreef in opdracht van Intro in Situ.

Songs of Doubt stands as a collection of strange, breathtakingly beautiful and deeply emotional musical statements about one of the fundamental conditions of being human: doubt and the states that doubt calls forth in us - NOMUS (Nordic Music Commitee)

“Songs of Doubt - Prospect/Retrospect” is een liederencyclus bestaande uit 10 delen waarin Rønsholdt twijfel onderzoekt. De existentiële twijfel die je ervaart wanneer je voor een belangrijke levenskeuze staat; je weet instinctief dat je jezelf voorover moet laten vallen, het onbekende omarmen, maar tegelijk wordt je vastberadenheid op de proef gesteld en dreig je terug te vallen door herinneringen van het vertrouwde, het bekende.

Songs of Doubt ging in premiére tijdens Musica Sacra 2015 en werd verder nog uitgevoerd tijdens November Music 2015 en SPOR Festival (Aarhus, Denemarken). De compositie werd daarnaast met de originele bezetting ook op CD uitgebracht bij DaCapo records en is te beluisteren via alle gangbare streaming platforms.

Opdracht: Intro in Situ Maastricht
Productie: Intro in Situ Maastricht
Compositie: Niels Rønsholdt
Tekst: Niels Rønsholdt
Ondes Martenot: Nathalie Forget
Zang Solist: Roderik Povel
Koor: Studium Chorale
Dirigent: Hans Leenders


20/04/2020
COVID-19 UPDATENews update ︎︎︎ HERE

*HOME *NIEUWS *WERK *MAKERS *RECORDS *EVENTS *ABOUT

︎︎︎ - INTRO IN SITU © 2022 ︎