Muziekhuis aan de MaasSinds 2021 is Intro gehuisvest in AINSI. In dit prachtige industriële pand aan de voet van de Sint Pietersberg werd bijna honderd jaar cement verpakt en verscheept. Nu is het open voor publiek om te genieten van nieuwe muziek te midden van achtenveertig groene planten, naast een gezellige bar en met uitzicht op de Maas. Deze nieuwe locatie is de perfecte plek voor de presentatie van hedendaagse (kamer)muziek uitgevoerd door zowel gerenommeerde ensembles als jong talent, uit Limburg en ver daarbuiten.

Werkplaats
De creatieprocessen van muziekproducties kunnen worden vergeleken met een laboratorium. In het laboratorium wordt getest, gefaald, gecorrigeerd, opnieuw begonnen. Net zolang tot er (bijvoorbeeld) een veilig vaccin is, waarmee men naar buiten kan treden. Muziek kent een gelijke route. Elk nieuw project begint met een onderzoek en heeft het experiment nodig om tot wasdom te komen. Het voorlopige resultaat wordt op een kleine groep vrijwilligers uitgeprobeerd. Pas nadat er diverse keren is getest, gefaald, gecorrigeerd en opnieuw begonnen, en er een gedegen plan voor de uitrol is, weet de muziek zijn weg naar het grotere publiek te vinden.

Intro heeft zijn klankwerkplaats en een podium gevestigd in AINSI en is een ontmoetingsplek voor onder meer makers, publiek, instellingen, opleidingen, disciplines en facilitators vanuit verschillende achtergronden. Bij ons kan er worden lesgegeven, gewerkt, gepresenteerd, er kunnen eindexamenfestivals en exposities plaatsvinden. We doen zelf residenties en ontwikkeltrajecten en we dragen bij aan talentontwikkeling voor alle genres, door onze faciliteiten beschikbaar te stellen en onze kennis en ervaring te delen middels coaching.

Podium
Met het podium bieden we ruimte voor presentatie van eindproducten, work in progress en experiment. We kunnen door onze functie als werkplaats risico nemen met onze programmering en ons volledig op de inhoud richten. We beoordelen aanvragen voor boekingen niet op of er publiek voor is, we kijken naar de kwaliteit van het werk en de potentie om een publiek te bereiken. Ons podium biedt een veilige plek waar dingen mogen mislukken en waar artiesten duurzaam en met vertrouwen kunnen werken aan een publiek voor de lange termijn.

Work in progress en experiment
Makers hebben baat bij het tonen van hun proces aan een publiek. Om podiumervaring op te doen, om uit te proberen wat iets doet met een publiek en omdat je niveau veel sneller omhooggaat als je voor een publiek speelt. Makers kunnen bij ons terecht om werk te tonen en dit doen we onder meer in de vorm van voorprogramma’s bij onze concerten. Ze krijgen 30-40 minuten de tijd om te spelen voor een publiek dat hen niet kent.