GERMAINE SIJSTERMANS

ARTISTIEK ONTWIKKELAAR
Germaine is bij Intro de fenomenologische totaalervaring verder aan het onderzoeken, waarbij het beeldende-kunstaspect van haar werk een grote rol krijgt.

Elexen

Elexen is een site-specific installatie met compositie voor cello en basklarinet. Het werk is gemaakt voor de Lagerhaus Gallerie-Halle van Heim.art in Neufelden (AT). De materialen komen uit de omgeving: draad uit een fabriek die al acht generaties draait en stenen die zijn gevormd in de rivier Große Mühl. Na experimenteren in het atelier bij Intro In Situ heeft het uiteindelijke werk ter plaatse vorm gekregen. De muziek is gecomponeerd voor Marcus Kaiser (cello) en Germaine zelf.
De installatie en muziek bestaan uit visuele en sonische equivalenten van bouwstenen in het geheel, zoals herhaling, variatie, herkenbaarheid, zwevingen in de ruimte en tussenruimte.

Linden
Tijdens Cultura Nova 2020 presenteert Germaine Sijstermans haar werk Linden dat in augustus in premiere is gegaan in Berlijn. Het stuk was een commissie van het daar gevestigde ensemble Möbelgruppe. Voor Cultura Nova ontwerpt Germaine een installatie in Pand (︎︎) waarin Linden nog beter tot zijn recht komt, en die musici en publiek deelgenoten maakt in een tijdelijke wereld met steeds veranderende muziek. Linden vraagt van de musici om o.a. aandachtig te luisteren naar de natuurlijke geluiden in de omgeving van de uitvoeringsplek in aanloop naar een concert. De essentie van deze geluiden worden meegenomen in de uitvoering van de partituur, waarmee zich een collectieve herinnering van persoonlijke ervaringen met de locale natuur ontvouwt.

Verder in 2020:
In het kader van haar nieuwe makersregeling van FPK zal Germaine vier work-in-progress concerten met installaties verzorgen. Hierin onderzoekt zij het schrijven voor bezettingen waarmee zij minder vertrouwd is. Ook staan twee museumprojecten op de planning, waarbij installaties langere tijd te bezoeken zijn. In deze installaties zullen doorlopend opnames klinken, maar ook wekelijks concerten plaatsvinden.
De rode draad binnen Germaine's traject is het nog nauwer verweven van de sonische en beeldende aspecten van haar werken, waarbij beide vanaf het prilste begin met evenveel aandacht worden ontwikkeld.
Daarbij werkt Germaine samen met geluidstechnicus Joel Thurman aan het afronden van het mixproces van de opnames van haar ensemblewerken die eind 2019 in Roepaen (Ottersum) zijn gemaakt, met ondersteuning van Via Zuid. Door covid-19 heeft dit proces enige vertraging opgelopen, maar met wind in de zeilen gaan de opnames nu vlot richting een album.Meer projecten ︎︎︎
M:
A short excerpt from the composition "M" by Germaine Sijstermans during the Shared Space concert series organised by Teodora Stepancic.

This concert took place on the 26th of May 2018 at MISE-EN_PLACE in Brooklyn NY.

Performers:
Liisa Hirsch - Piano
Lucie Vítková - Accordion
Laura Cetilia - Cello
Germaine Sijstermans - Clarinet

Cultura Nova 2018
Fragments of compositions by Germaine Sijstermans, performed at Maankwartier Heerlen during Cultura Nova festival August 2018 edition.
The concerts took place in installations created by the composer.

Performers:
Fredrik Rasten - Guitar
Johnny Chang - Viola
Leo Svirsky - Accordion
Germaine Sijstermans - Clarinet
*HOME *NIEUWS *WERK *MAKERS *RECORDS *EVENTS *ABOUT

︎︎︎ - INTRO IN SITU © 2022 ︎