Over ons


Intro in Situ is een productiehuis voor hedendaagse muziek in Maastricht. “Onbekend, weldra bemind”: daar zet Intro zich al jaren voor in. Sinds de oprichting in 1984 biedt Intro ruimte aan de ontwikkeling van muziek en klankkunst. We ondersteunen makers bij hun artistiek-inhoudelijke onderzoek, coachen hen bij hun leervragen, faciliteren hun (im)materiële behoeften, en helpen hen een inkomen te genereren en een publiek te bereiken.

Sinds 2021 is Intro gehuisvest in AINSI. In dit prachtige industriële pand aan de voet van de Sint Pietersberg werd bijna honderd jaar cement verpakt en verscheept. Nu is het open voor publiek om te genieten van nieuwe muziek te midden van achtenveertig groene planten, naast een gezellige bar en met uitzicht op de Maas.

Deze nieuwe locatie is de perfecte plek voor de presentatie van hedendaagse (kamer)muziek uitgevoerd door zowel gerenommeerde ensembles als jong talent, uit Limburg en ver daarbuiten.Persbericht

Maurice Hermans nieuwe directeur Intro in Situ

Intro in Situ verwelkomt Maurice Hermans als nieuwe directeur van Intro in Situ. Hij volgt vanaf 1 juni 2023 Tom Swart op, die zijn functie na een periode van zes jaar aan hem zal overdragen.

De 49-jarige Hermans heeft een achtergrond als ondernemer en onderzoeker. Hij richtte in 2011 het internet familiebedrijf Betawerk waarmee hij verschillende prijzen won, waaronder de Dutch Interactive Award. Als onderzoeker werkte hij onder meer voor sociaal-economisch centrum Neimed en debuteerde in 2016 met het boek De Antistad (uitgeverij nai010). Tot september 2022 coördineerde hij IBA Academy bij de Internationale Bauaustellung Parkstad, waarvoor hij ook de eindpublicatie ‘Patchwork IBA Parkstad’ (nai010, 2022) realiseerde. Hermans is muzikaal actief met multidisciplinair collectief AUW (Altered Undefined Waveforms) en betrokken bij diverse culturele initiatieven. Zo werkt hij in allerlei hoedanigheden al meer dan vijftien jaar samen met Cultura Nova en was hij adviseur voor Stichting Street Art.

Maurice Hermans zegt over zijn benoeming het volgende:

“Intro in Situ voegt als werkplaats voor nieuwe muziek niet alleen culturele waarde toe in Maastricht en Limburg maar kent ook een belangrijke nationale en internationale spin-off. Het biedt talentvolle makers een inspirerende omgeving voor productie, presentatie, ontwikkeling en experiment. Daarmee levert het een wezenlijke bijdrage aan een gezonde culturele humuslaag in Limburg en biedt het perspectief aan talentvolle jonge mensen. Onder meer door corona en bezuinigingen zijn het spannende tijden voor culturele instellingen. Ik heb als nieuwe directeur de veelomvattende uitdaging Intro in Situ samen met het team naar de volgende fase van zijn bestaan te brengen. De artistieke koers die Tom heeft ingezet zal ik continueren, met hier en daar een nieuw accent. Ik kijk er ook naar uit Intro in Situ dichter naar de stad te brengen, bijvoorbeeld door in 2024 stil te staan bij het 40-jarig jubileum.

Voorzitter van het bestuur Peter Fransman zegt het volgende:

“Het bestuur van Intro in Situ is verheugd met de komst van Maurice Hermans als nieuwe directeur. De waardevolle artistieke lijn die Tom Swart heeft ingezet wordt met hem doorgetrokken en aangevuld met de bijzondere invalshoeken en brede verbindingen die Hermans in het verleden heeft laten zien. Wij zijn Tom Swart dankbaar voor de plezierige samenwerking en betekenis voor Intro in Situ en wensen hem veel succes in zijn verdere carrière. Het bestuur kijkt uit naar de samenwerking met Maurice Hermans en zijn bijzondere plannen en creativiteit die passen bij dit instituut in de voorhoede van de nieuwe muziek.”

Intro in Situ is een productiehuis voor hedendaagse muziek in Maastricht. “Onbekend, weldra bemind”: daar zet Intro zich al jaren voor in. Sinds de oprichting in 1984 biedt Intro ruimte aan de ontwikkeling van muziek en klankkunst. We ondersteunen makers bij hun artistiek-inhoudelijke onderzoek, coachen hen bij hun leervragen, faciliteren hun (im)materiële behoeften, en helpen hen een inkomen te genereren en een publiek te bereiken.

Sinds 2021 is Intro gehuisvest in AINSI. In dit prachtige industriële pand aan de voet van de Sint Pietersberg werd bijna honderd jaar cement verpakt en verscheept. Nu is het open voor publiek om te genieten van nieuwe muziek te midden van achtenveertig groene planten, naast een gezellige bar en met uitzicht op de Maas. Deze locatie is de perfecte plek voor de presentatie van hedendaagse (kamer)muziek uitgevoerd door zowel gerenommeerde ensembles als jong talent, uit Limburg en ver daarbuiten.Beeld: Perry Schrijvers